Aantal pageviews

Maandag, 25 april 2011

Ik was al om zes uur wakker omdat we heel vroeg zijn gaan slapen gisteren. Om half acht zijn we opgestaan en na het douchen richting ontbijttafel gegaan. Het ontbijt bestond uit een gebakken ei. cheddarkaas, brie, cornflakes met (vruchten)yoghurt, een soort rösti met gebakken tomaten en champignons. Er waren nog twee andere gasten in de ontbijtkamer. Twee mannen die bezig waren met opgravingen bij Newgrange. De oudere man had Ierse voorouders maar woonde al zijn hele leven in Engeland, de jongere man vertelde dat hij uit Tsjechië kwam. Toen we vertelden dat we onderweg waren naar Gleann Cholm Cille voor een cursus Iers sprak de oudere man de wijze woorden: Well, ye'll be speakin more Irish than the Irish then... Bedankt, erg motiverend hoor!Eigenlijk stonden op het programma vandaag Newgrange en de Hill of Tara, maar Irene, de bean an tí (woman of the house), raadde ons aan om naar Monasterboice te gaan, een voormalig klooster.
Na het ontbijt, rond een uur of 10, zijn we op pad gegaan richting Knowth en Newgrange. Het is zo'n 15 graden en er staat een keiharde wind. Gelukkig is het wel droog.
Eerst lekker rondgespit in het bezoekerscentrum en daarna met de bus naar Knowth.
De grafheuvels Newgrange, Knowth en Dowth bevinden zich in de Brú na Bóinne in het County Meath, een archeologische vindplaats bij de rivier de Boyne. Je vindt hier veel neolithische bouwwerken.
Na Knowth zijn we naar Newgrange (Iers: Dún Fhearghusa) gegaan. Dit is de bekendste prehistorische vindplaats van heel Ierland.
Het is één van de graftombes van het Brú na Bóinne-complex en werd in 1993 op de lijst van cultureel erfgoed van de UNESCO geplaatst. Volgens de resultaten van koolstofdateringen werd het bouwwerk zo'n 3200 v.Chr. gebouwd, wat het circa 600 jaar ouder maakt dan de piramides van Gizeh in Egypte en zo'n 900 jaar ouder dan Stonehenge in Engeland. Het monument is een ganggraf.
Newgrange is zodanig gebouwd dat tijdens de wintersolstice (winterwende, de kortste dag), het licht exact door een opening boven de ingang van het graf schijnt. De straal zonlicht beschijnt dan precies de achterkant van de gang. Dit werd nagebootst met kunstlicht, nadat eerst het licht in de donkere, smalle gang was uitgedaan. Indrukwekkend maar ook eng! De graftombe is gebouwd van stenen uit de Wicklow Mountains, vele tientallen kilometers verderop. Geschat wordt dat honderden mensen er vele tientallen jaren over moeten hebben gedaan om de tombe te bouwen. Maar nog steeds is niet duidelijk voor wie de tombe uiteindelijk is gebouwd. In de tombe zijn zo'n 35 lichamen aangetroffen maar nog steeds is niet duidelijk wie deze mensen zijn geweest. Opmerkelijk is het dat er in de wijde omgeving geen andere graven met menselijke resten zijn gevonden, terwijl er toch duizenden mensen moeten hebben gewerkt aan het bouwsel. Raadsels!!
Daarna naar Old Mellifont Abbey (Iers: An Mhainistir Mhór, 'grote abdij').
Dit is de eerste Cisterciënzer abdij in Ierland, gelegen aan de rivier de Mattock tussen Collon en Drogheda in County Louth. De abdij floreerde tot de sluiting in 1539. Enige kilometers verderop ligt sinds 1938 de nieuwe Cisterciënzer abdij New Mellifont. We hebben wat rondgedwaald tussen de restanten van de abdij, terwijl we ons probeerden voor te stellen hoe het leven er toen aan toe ging. 


Na Mellifont Abbey zijn we naar Monasterboice gegaan, een voormalig klooster uit de vijfde eeuw.
Begin twaalfde eeuw verloor het klooster zijn functie, mede door de stichting van Mellifont Abbey. Op het kerkhof staan, naast een negende eeuwse ronde toren, drie grote Keltische kruisen uit de tiende eeuw. We hebben er lang rondgedwaald, de kruisen zijn prachtig en heel goed bewaard gebleven. We vonden Monasterboice erg indrukwekkend.
Omdat we er toch vlakbij waren, besloten we om ook even een kijkje te gaan nemen bij New Mellifont Abbey. Helaas is dat een redelijk modern gebouw, waar weinig aan te zien valt.

De dag was intussen bijna om en we besloten iets te gaan eten in Navan. Maarrrr.... we namen de verkeerde afslag en kwamen in Duleek. Daar hebben we bij een Italiaan gegeten, allebei een pizza. Het valt me op dat er veel andere restaurants zijn gekomen in Ierland. In tegenstelling tot een aantal jaren geleden zie je nu veel Italiaanse en Chinese restaurants en take-aways. De kwaliteit van het eten in zijn algemeen is er ook op vooruitgegaan sinds ik een aantal jaren geleden voor het eerst in Ierland kwam.

Na het eten nog wat rondgekeken in het stadje. Op het plaatselijke kerkhof staat een mooie ruïne met daarnaast een als kerk vermomd restaurant. Heel grappig!
Daarna teruggereden naar onze B&B.

Geen opmerkingen: